Nordatlantens sagoöar

Till Färöarna Shetland och Hebriderna


26 maj - 5 juni 2003


Kryssa med forskningsfartyget MS Molchanov mellan kända och okända öarna utanför Skottland. Vi besöker de yttersta skären där en fattig fiskarbefolkning kämpat för sitt uppehälle, skildrat av Roland Svensson. Ta chansen och besök Atlantöar som man inte kommer till med vanliga kommunikationer, de yttersta öarna utanför Skottland och Färöarnas småöar. Mångskiftande arkipelager bebodda av pikter och iriska munkar innan de kringseglades och namngavs av vikingar. Närheten till havet har givit en rik fågelfauna, men sälar valar och delfiner observeras regelbundet under färderna mellan öarna.


Program

Dag 1 Måndagen den 26 maj.

Flyg från Stockholm till Glasgow varifrån vi reser med tåg genom de skotska högländerna till den lilla hamnstaden Oban, kanske mest känd för sin whisky. Vi går ombord på vårt fartyg och seglar under natten ut mot Hebriderna


Dag 2 Tisdagen den 27 maj.

Vi besöker ett naturreservat söder om Southern-Uist som bl. a. omfattar öarna Mingulay, Berneray och Pabay. På Mingulay finns ruinerna av den gamla byn som övergavs 1912. Öborna var fiskare, men de samlade även ägg och fjäder för sitt uppehälle. Idag hyser reservatet betydande sjöfågelkolonier av häckande tordmular, sillgrisslor, tobisgrisslor, lunnefåglar och skarvar. De branta klipporna ger även goda häckningsplatser för stormfåglar, måsar och trutar.


Dag 3 Onsdagen den 28 maj.

Utanför Yttre Hebriderna långt ut i Atlanten ligger en liten grupp vulkanöar av vilka St. Kilda är den mest kända. Den 400 meter höga klippan reser sig brant ur havet och utgör Storbritanniens största sjöfågelkoloni. St. Kilda har sina egna underarter av fåglar, mös och även får. Soay-får, som är små 25-kilos bruna får där båda könen har horn. De kom troligen till St. Kilda för över 5 000 år sedan med stenåldersbosättare. Livet på St. Kilda var hårt. Man levde ursprungligen i "stenkojor", små hus byggdes först på 1800-talet. Fram till 1930 var St. Kilda bebodd. Befolkningen hade då minskat så att man bad att få bli förflyttad till fastlandet.


Dag 4 Torsdagen den 29 maj.

På väg mot Shetlandsöarna landstiger vi, om vädret tillåter, på North Rona. Ön har fått sitt namn efter St Ronan, som drog sig undan världen för att be i den lilla kyrka han lät bygga. Leachs petrell (klykstjärtad stormsvala) bygger bon i kyrkoruinens gamla murar. Öarna var befolkades på 1700-talet Vi seglar runt Sula Sgeir, Nordatlantens största koloni av de eleganta havssulorna. På de branta klipporna har deras ägg samlats in i modern tid. I farvattnen runt de skotska öarna finns det utmärkta möjligheter att skåda val, delfiner och späckhuggare.


Dag 5 Fredagen den 30 maj juni

Vi landstiger på Stora Dimun på Färöarna


Dag 6 Lördagen den 31 maj

Är det klart väder kommer vi att få se en solförmörkelse. Vi landstiger på Fuglöy med höga fågelberg där sillgrisslorna häckar. Skulle vädret inte tillåta det söker vi oss till Svinöy. Där den lilla byn är omgiven av häckande storlabbar. Eftermiddagen tillbringar vi i Thorshavn en av världens minsta huvudstäder som dock har ett av världens äldsta parlament. Efter vars och en önskemål finns det möjlighet att besöka historiska museet, Tinganes - det gamla parlamentsområdet eller Skansin - det lilla fortet som varit i tjänst från 1600-talet i Thorshavn. Den som är beredd att vandra kan göra en trevlig tvåtimmars promenad till Kirkjubör som varit biskopssäte och kulturellt centrum från medeltiden fram till 1500-talet. På kvällen gör vi ett strandhugg på Nolsöy för att få se stormpetrellerna i skydd av mörkret återvända till sina bon.


Dag 7 Söndagen den 1 juni.

Om vädret gynnar oss landar vi på Tindholmur med tusentals lunnefåglar. Mykenes som är mindre väderutsatt hyser också stora fågelkolonier. Ägg och fåglar ingår alltjämt i den lokala maten.


Senare på dagen passerar vi det kända fågelberget Vestmannabjörgini. Med zodiac undersöker vi de många grottor som havets vågor eroderat ut. Vi kan också fortsätta förbi flera stora fågelkolonier till Saksun för att segla in i den långa fjord som i gamla dagar var en naturlig hamn, men som idag är så uppgrundad att vi gör turen med zodiac.


Dag 8 Måndagen den 2 juni.

Vår sista dag på Färöarna tillbringar vi på Skuvöy. Brestisson som kristnade Färöarna ligger begravd här. Ett stycke väser om byn har vi en magnifik utsikt över ett fågelberg med sillgrisslor. Öborna bedriver fortfarande äggplockning i branterna.


Dag 9 Tisdagen den 3 juni

Vi fortsätter till ön Foula som härbärgerar norra Atlantens största koloni av storlabb, men här finns även vanlig labb och fjällabb, som alla jagar sjöfåglarna som häckar i de magnifika fågelberget "the Noup". Vi gör även en vandring in på ön där det finns smålom i tjärnarna. Vi hälsar på hos några av de endast 30 kvarvarande öborna.


Dag 10 Onsdagen den 4 juni.

Vi besöker Fair Isle den sydligaste av Shetlandsöarna, där vi hälsas välkomna av lokalbefolkningen. Idag bor där inte mer än 70 personer. Vi kommer att få se exempel på de stickade mössor, tröjor mm som befolkningen är känd för. Vi besöker, Mousa en av de mindre Shetlandsöarna, med en välbevarad broch (runt stentorn från pikterna). Här finns sjöar med smålom och en underbart blommande vårflora. Vi gör en kvällsutflykt och beundrar det praktfulla skådespelet när tusentals stormpetreller i skydd av mörkret återvänder från havet till sina bon i stenmurarnas många håligheter.


Dag 11 Torsdagen den 5 juni.

Vi kommer in till hamnstaden Aberdeen, känd för sina stenhus i granit, men också flerfaldig vinnare i olika engelska blomstertävlingar. Staden var tidigare välkänd för fiskeflottorna. Idag är det utvinningen av Nordsjöoljan, som präglar Aberdeens näringsliv. Inte långt från Aberdeen finns även ett antal kända whiskydestillerirer. Från Aberdeen återvänder vi till Stockholm med flyg.


Väder och vind kommer att bestämma detaljprogrammet, men upplevelserna kommer att dugga tätt under många fullspäckade dagar.